YKS 2021'e Hazır mıyız?

2 milyon 600 bin adayın haftasonu ter dökeceği YKS 2021'de nasıl başarılı olunur?

25 / 06 / 2021

YKS 2021'e Hazır mıyız?

YKS nedir? Önceki yıllarda; ÖSS, ÖYS, YGS, LYS vb  adlarla anılan üniversiteye giriş sınavı, 2017-2018 akademik yılında ÖSYM tarafından YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı şeklinde isimlendirildi. Ortaöğretim mezunlarının, üniversite programlarına girebilmeleri için zorunlu olan YKS, 3 farklı oturumdan oluşmaktadır. TYT, Temel Yeterlilik Testi adı verilen 1. oturuma tüm adayların girmesi zorunludur ve ancak bu sınavdan yeterli puan alabilenler 2. oturum olan AYT, yani Alan yeterlilik Sınavı'na ve 3. oturum olan YDT, Yabancı Dil Testi'ne girmeye hak kazanırlar. 2 yıllık önlisans programlarına girmeye istekli adaylar TYT puanı ile, 4 yıllık lisans programlarını hedefleyen adaylar ise AYT puanı ile yerleşirler. Öte yandan 4 yıllık yabancı dil programlarını tercih edecek adaylar YDT'de başarılı olmalıdırlar. 

YKS'den bir gün önce ne yapılmalı? Sınavdan önceki gün varsa emin olmadığınız konulara kısaca bakmak faydalı olsa da, soru çözülmemelidir. Açık havada  kısa bir yürüyüş tavsiye edilse de aşırı sıcak veya soğuk bir iklimde evde kalınması daha akıllıca olacaktır. Lütfen beslenme ve uyku düzeninizi değiştirmeyin, her zaman ne yiyorsanız onu yemeye çalışın ve aynı saatte yatakta olun. Eğer kaygıdan uyuyamıyorsanız korkmayın, yapılan araştırmalar az uyusanız bile sınav performansınızın olumsuz etkilenmeyeceği yönündedir. Sosyal medyadan hem sınavdan önce hem de sınavdan sonra uzak durun, bu platformlar kaygınızı artıracak ve motivasyonunuzu düşürecektir. YKS'den önce sınav yerinizi mutlaka görün ve doğru adres olduğundan emin olun. 

YKS günü ne yapılmalı? Sınav sabahı bedeni zorlamadan yapılan  esneme-germe hareketleri önerilir,  kahvaltıda ise farklı birşey yemeyin, genelde ne tüketiyorsanız onunla güne başlayın. Sınav saatinde havanın soğuk ya da sıcak olmasına karşı hem rahat ve bol hem de kolaylıkla giyilip çıkarılabilen bir elbise tercih edin. Evden çıkmadan evraklarınızı kontrol edin ve  en az 1 saat önce sınav merkezinizde olun. Eğer dışarıda heyecanlanıyorsanız, sınav salonuna girip bekleyin. Sınav başlarken optik kodlamayı doğru yaptığınızdan emin olun. Sınav esnasında emin olmadığınız veya zorlandığınız sorularla zaman kaybetmeyin, vakit kalırsa sınavın sonunda tekrar değerlendirin. Asla bilmediğiniz soruya yanıt vermeyin, zira bu sınavda 4 yanlışınız 1 doğrunuzun silinmesine yol açacak. Sıkışırsanız bir iki dakikalık bir ara verin ve derin nefes alarak rahatlamaya çalışın.  Sınav bittikten sonra yine beslenmenize ve uykunuza dikkat ederken, sosyal medyada ve televizyonda soru kontrolü yapmayın, yorumları okumayın. Unutmayın ki ertesi gün bir sınava daha gireceksiniz ve olumsuz yorumlar enerjinizi ve motivasyonunuzu düşürebilir. Bu sınava kadar yüzlerce sınavı başarıyla geçtiniz ve yüzlercesine daha gireceksiniz. Yani bu ne ilk ne de son sınavınız. Buna her zamanki sınavlardan daha büyük anlamlar yükleyerek panik yapmayın, aksine rahat ve sakin olmanız hem yarın hem de hayatınızın genelinde başarı oranınızı yükseltecektir. Herkese kalpten başarı dileriz.         Mehmet Cenk Öztürk

< Diğer Güncel haberlerine git
Bayram Tatsız Başladı

Bayram Tatsız Başladı

1 Milyon 300 Bin Öğrenci LGS'de Ter Döktü

1 Milyon 300 Bin Öğrenci LGS'de Ter Döktü

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Gençlerin Sorunlarını Dinledi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Gençlerin Sorunlarını Dinledi

ODTÜ'de Yemekhane Protestosu

ODTÜ'de Yemekhane Protestosu